Gefeliciteerd!

Je aanmelden binnen onze praktijk kan op verschillende manieren. Telefonisch of per what’s app (06-48477770). Of vul online het formulier ‘aanmelden zwangerschap’ in.

Zwangerschapscontroles

De eerste controle is rond 6-8 weken zwangerschap en zal 20 minuten duren. Tijdens deze afspraak zullen we een echo maken om te kijken hoe ver je zwanger bent.

Daarnaast krijg je ook informatie over de NIPT (zie kopje prenatale screening). Neem ook al eens een kijkje op : Prenatale screening

Zorg ervoor dat je tijdens deze controle een volle blaas hebt! Dit is belangrijk om de baarmoeder te kunnen zien op de echo. Is deze niet zichtbaar, dan zullen we een vaginale echo doen. 

Tijdens deze controle maken we de termijnecho. De definitieve uitgerekende datum wordt nu vastgesteld en zal niet meer veranderen.

Deze controle duurt 40 minuten. We bespreken de ingevulde vragenlijst die jullie van ons ontvangen hebben en willen naast administratieve gegevens ook dingen van je weten die voor je zwangerschap van belang kunnen zijn. Denk aan leefomstandigheden, je gezondheid, de gezondheid van je partner en jullie familie(s). Als je al een keer elders bent bevallen is het raadzaam hierover informatie mee te nemen.

Ook wordt er gevraagd of jullie de NIPT wel/niet wensen en zul je bloed moeten gaan prikken in het ziekenhuis.

Vanaf 14 weken is het mogelijk om het geslacht van jullie kindje te zien met de echo. Deze echo kan extra ingepland worden.

Er worden dan geen metingen meer gedaan, maar de echo is vooral bedoeld om te laten zien hoe snel jullie kindje groeit!

We meten je bloeddruk, controleren je gewicht en je ontvangt van ons de resultaten van het bloedprikken in het ziekenhuis.

Tijdens de vervolgafspraken willen we graag weten hoe het de afgelopen tijd met je gegaan is. We controleren je gewicht, je bloeddruk en beoordelen de groei van je buik. Vanaf 28 weken kunnen we ook de ligging van je kindje voelen. Tot slot luisteren we vanaf 12 weken elke keer naar het hartje van de baby.

 • Tot 30 weken kom je elke 3 tot 5 weken.
 • Vanaf 30 weken tot 37 weken kom je elke 2-3 weken.
 • Vanaf 37 weken tot aan het eind van de zwangerschap kom je elke week.

Deze vervolgcontroles duren 20 minuten. Soms plannen we een dubbele afspraak in (40 min), hiervan brengen we je dan op de hoogte.

Extra controles zijn bij Verloskundigenpraktijk Vita geen enkel probleem. Bel ons of stuur een mailtje. 

Spreekuurdagen

Mocht je tijdens onze spreekuurdagen niet kunnen, laat het ons weten. Alles is bespreekbaar!

De dagen en tijden zijn namelijk heel flexibel. We kunnen ook spreekuur doen op andere dagen mochten jullie dit fijn vinden.

Daarnaast zijn thuisvisites ook mogelijk bij Verloskundigenpraktijk Vita.

Onze vaste spreekuurdagen zijn :

Dinsdag 9.00u – 12.00u Scharn (Wethouder van Caldenborghlaan 43B Maastricht)

Dinsdag 13.00u – 18.30u Mosae Forum (Gubbelstraat 10 Maastricht, binnenstad)

Donderdag 13.00u – 20.30u Mosae Forum (Gubbelstraat 10 Maastricht, binnenstad)

Prenatale Screening (onderzoeken tijdens de zwangerschap)

Prenatale screening is onderzoek tijdens de zwangerschap om te beoordelen of het ongeboren kind een aangeboren afwijking heeft of een verhoogde kans daarop. Als uit de test blijkt dat de kans verhoogd is, of er worden bij de echo afwijkingen gezien, komt u in aanmerking voor verder onderzoek. Dit vervolgonderzoek wordt prenatale diagnostiek genoemd.

De drie bekende vormen van prenatale screening in Nederland zijn:
• combinatietest
• SEO (20 weken echo)
• NIPT

De twee bekende vormen van prenatale diagnostiek in Nederland zijn:
• vruchtwaterpunctie
• vlokkentest

Alle vrouwen komen in aanmerking voor prenatale screening. Dit is niet afhankelijk van leeftijd, gezondheid of andere factoren. Geen enkele test is verplicht.

Sommige vrouwen kunnen direct in aanmerking komen voor prenatale diagnostiek. Bijvoorbeeld als je eerder een kindje hebt gekregen met een chromosomale afwijking. Ook als er bij de combinatietest een verhoogde kans op Downsyndroom is geconstateerd of als de NIPT aangeeft dat je kindje Downsyndroom heeft kom je in aanmerking voor prenatale diagnostiek.

De combinatietest wordt ook wel nekplooimeting genoemd.

De combinatietest, is een test waarbij rond 12 weken zwangerschap de kans berekend wordt op het krijgen van een kindje met het Downsyndroom en nog 2 andere chromosomale afwijkingen (Patau en Edwards). Deze kans wordt berekend aan de hand van :

 • Echo tussen 10 en 13 weken zwangerschap, waarbij de dikte van de nekplooi van de baby gemeten wordt.
 • bloedonderzoek van de moeder
 • leeftijd van de moeder

De combinatietest is zonder risico voor het kind.

De normaalgrens van de risicoschatting ligt op 1:200. Wanneer de kansberekening groter is dan 1:200, bijvoorbeeld 1:100 dan is er sprake van een verhoogd risico op een kindje met Down-, Edwards- of Patausyndroom. Je mag dan kiezen voor aanvullend onderzoek om met zekerheid te weten of het kindje een chromosomale afwijking heeft. Aanvullend onderzoek zal bestaan uit een vruchtwaterpunctie of een vlokkentest. Deze testen bieden wel zekerheid. Het nadeel van een vruchtwaterpunctie of vlokkentest is dat er een klein risico is bij de uitvoering van deze testen op een miskraam.

De kosten van de combinatietest worden meestal niet vergoedt door je verzekering. De kosten bedragen rond de €165.

Wil je graag gebruik maken van prenatale screening dan kun vanaf 1 april 2017 kiezen tussen de combinatietest of de NIPT. De NIPT bestaat uit een onderzoek van DNA in het bloed van de zwangere. Dit bloedonderzoek kan uitgevoerd worden tussen 11 weken en 18 weken en 4 dagen.

Bij deze test wordt er géén echo gemaakt. De test bestaat enkel uit een bloedonderzoek bij de zwangere. Het laboratorium onderzoekt het bloed van de zwangere dat DNA bevat dat afkomstig is van de placenta en DNA dat afkomstig is van de moeder. Het DNA van de placenta is bijna altijd hetzelfde als het DNA van het kind.

De uitslag geeft aan of het kindje wel/niet Down-, Edwards- of Patausyndroom heeft. Het gaat in deze test voornamelijk om deze 3 syndromen, maar er kunnen ook nevenbevindingen in andere chromosomen gevonden worden.

Indien gewenst plannen wij na de eerste controle een afspraak voor jullie waarin jullie gecounseld worden voor de NIPT. Tijdens dit gesprek ontvangen jullie meer informatie over de uitvoering en inhoud van de test.

De kosten van NIPT zijn €175. Dit wordt niet vergoed door de zorgverzekering en moet vooraf betaald worden via IDEAL.

Indien je een NIPT wenst te laten verrichten vindt dit bloedonderzoek plaats in het MUMC. Het is belangrijk dat je het van ons verkregen aanvraagformulier meeneemt en tevens een afdruk van je betaalbewijs van IDEAL. Als je een van deze twee documenten niet bij je hebt, zal de test niet worden afgenomen!

SEO staat voor Structureel Echoscopisch Onderzoek. De 20-weken echo (SEO) is een medische echo die zal plaatsvinden in het MUMC rond 19-21 weken zwangerschap. Deze echo wordt door je verzekering vergoedt en is voor iedereen bedoeld.

Met deze 45 minuten durende echo wordt onderzoek gedaan naar lichamelijke afwijkingen bij jullie ongeboren kindje. Bij deze echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen, de groei wordt beoordeeld, vruchtwater wordt gemeten en er wordt gekeken waar de placenta ligt. De uitslag van deze echo wordt meteen mondeling gegeven door de gespecialiseerde echoscopist die de echo maakt. Bij een afwijkende bevinding kom je in aanmerking voor vervolgonderzoek.

Uitgebreide informatie over de 20 weken echo kun je lezen in de folder van het RIVM als bijlage toegevoegd.
   

Kraamzorg

Het is belangrijk dat je op tijd kraamzorg aanvraagt. Liefst voor de 16e zwangerschapsweek. Kraamzorg is verplicht in Nederland voor minimaal 24u in 8 dagen.

Een kraamverzorgster assisteert ons tijdens een thuisbevalling of poliklinische bevalling in het MUMC. In het Zuyderland te Heerlen worden we geassisteerd door een verpleegkundige van de verloskamers.

Na de bevalling komt de kraamverzorgster gedurende 8-10 dagen bij jullie thuis. Ze doet controles bij moeder en kind, legt alles uit over de verzorging van de baby, ondersteunt bij borstvoeding en voert verschillende huishoudelijke taken uit.

Cicogna Kraamzorg
043 450 49 90
kraamzorglimburg.nl
info@kraamzorglimburg.nl

 

Geboortezorg Limburg
088-9094000
geboortezorglimburg.nl
kraamzorg@mgzl.nl

Adviezen

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Op deze manier krijgt jullie kindje alle voedingsstoffen binnen die nodig zijn voor zijn/haar ontwikkeling in de buik. Eten voor twee is niet nodig, maar lijnen tijdens de zwangerschap of borstvoeding is niet verstandig. 

We adviseren je om gedurende de zwangerschap multivitamines voor zwangere vrouwen te nemen waar 0,5 mg foliumzuur + visolie in zit. Gebruik enkel supplementen voor zwangeren, want in normale supplementen zit te veel vitamine A dat schadelijk kan zijn voor je baby.

Daarnaast dien je genoeg calcium in te nemen. Per dag ongeveer 4-5 glazen melk of andere producten die veel calcium bevatten : kaas, yoghurt, noten, peulvruchten. Denk je dat je niet genoeg calcium via je voeding binnenkrijgt, dan adviseren we om 1 gram calcium per dag als supplement in te nemen. In de multivitamines voor zwangere vrouwen zit ook al calcium, maar niet voldoende.

Lees hieronder nog een aantal adviezen tijdens je zwangerschap :

 

Rauw vlees : rauw of half-rauw vlees kan toxoplasmose bevatten. Toxoplasmose kan een infectieziekte veroorzaken die afwijkingen bij het ongeboren kind tot gevolg kan hebben. Daarom is het belangrijk dat vlees altijd goed doorbakken is. Filet américain, tartaar, carpaccio, ossenworst, theeworst, boerenmetworst, chorizo, rosbief, rauwe ham, parmaham, salami en cervelaat mag je om deze reden niet eten tijdens de zwangerschap.

 

Rauwe vis : Rauwe vis en rauwe schaal- en schelpdieren kunnen de listeria-bacterie bevatten. Daarom is het belangrijk dat er tijdens de zwangerschap geen rauwe of gerookte kant-en-klare vis uit de koeling wordt gegeten. Indien de vis goed verhit/doorbakken is mag deze gewoon gegeten worden. Het is zelfs belangrijk om regelmatig vis, zoals makreel, haring, zalm, sardientjes, forel of paling te eten. Maar zoals eerder gezegd: Altijd goed verhit!

 

Producten met rauwe melk Rauwe melk kan, net als rauw vlees en rauwe vis de listeria-bacterie bevatten en mag daarom niet genuttigd worden tijdens de zwangerschap. Denk bij producten die rauwe melk bevatten aan zachte, rauwmelkse kazen. Indien er op de verpakking ‘au lait cru’ staat, mag je de kaas als zwangere niet eten. Als er op de verpakking staat dat de kaas is bereid met gepasteuriseerde melk, dan mag je deze gewoon eten.

 

Katten In de uitwerpselen van katten kan ook de parasiet zitten die toxoplasmose veroorzaakt. Om besmetting met de toxoplasmose parasiet te voorkomen, raden we het aan om de kattenbak schoon te maken met handschoenen aan. Doe ook handschoenen aan als je in de tuin gaat werken.

 

Leverproducten : In lever zit veel Vitamine A. Te veel vitamine A kan schadelijke gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Eet daarom liever geen lever tijdens de zwangerschap en niet meer dan één keer per dag een leverproduct zoals leverworst of leverpastei.

 

Ramadan : De Ramadan is een bijzondere maand voor moslims. Toch raden wij zwangere vrouwen aan om niet aan de Ramadan deel te nemen, het zou schadelijk kunnen zijn voor de baby. Tijdens deze periode wordt er overdag namelijk te weinig gedronken wat belastend is voor de nieren van de zwangere vrouw. Ook kunnen de suikerspiegels erg schommelen door het lange vasten.

Roken in de zwangerschap brengt duidelijke risico’s met zich mee.
Zelf roken, maar ook verblijf in een rokerige omgeving kan een schadelijke invloed op de zwangerschap hebben. De stoffen in sigaretten zorgen voor een verminderde doorbloeding van de placenta en daardoor ook een verminderde zuurstoftoevoer naar het kind.

 

Vrouwen die roken hebben een grotere kans op :

 • miskramen
 • kindje met een (te) laag geboortegewicht
 • vroeggeboorte
 • loslating van de placenta en hierdoor kans op overlijden baby

 

Na de geboorte is er grotere kans op :

 • wiegendood
 • nadelige invloed op longen met astma als gevolg
 • oorontsteking
 • hersenvliesontsteking
 • huilbaby’s

 

Binnen onze praktijk zullen we rookgedrag open met jullie bespreken. Ter ondersteuning bij het stoppen met roken bekijken we samen welke zorg hiervoor nodig is.

Meer informatie kun je vinden op onderstaande websites:
rokeninfo.nl
rookvrijookjij.nl

De meeste vrouwen drinken wel eens een glaasje alcohol.

Het gebruik van alcohol in de zwangerschap kan schadelijk zijn voor jullie baby. Het advies is dan ook om helemaal geen alcohol te gebruiken tijdens de zwangerschap.

Wil je meer informatie over de gevolgen van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap, klik dan op onderstaande link : FAS stichting

Het is geen enkel probleem om tijdens je zwangerschap op vakantie te gaan! We geven een aantal adviezen :

 • Ga niet op vakantie in een land waar het ZIKA virus heerst! Het ZIKA virus kan blijvende ernstige gevolgen hebben voor het kindje. Via onderstaande link kun je nagaan in welk land ZIKA virus is : Landen met ZIKA virus
 • neem altijd je zwangerschapskaart mee. Zo heb je altijd je medische gegevens bij de hand.
 • vanaf 28 weken zwangerschap willen vliegtuigmaatschappijen een ‘fit to fly’ verklaring. Vraag deze aan ons, wij zullen deze uitprinten.
 • Elke vliegtuigmaatschappij hanteert andere regels met betrekking tot de zwangerschapsduur wanneer je mag vliegen. Lees dus goed na tot wanneer je mag vliegen.
 • ga je naar de zon? Neem dan een goede zonnebrand factor mee voor je gezicht. Zeker factor 30. In de zwangerschap kunnen er bruine vlekken ontstaan als je gezicht (zwangerschapsmasker) wordt blootgesteld aan de zon. Deze vlekken kunnen blijvend zijn!
 • Vermijdt landen waar Malaria heerst. Er is medicatie die genomen mag worden in de zwangerschap, maar je bent nooit 100% beschermd tegen de ziekte.
 • Bekijk welke vaccinaties je nodig hebt en welke wel/niet mogen in de zwangerschap.
 • Zorg altijd dat je wat te eten en drinken bij je hebt. Een flesje water is altijd handig. Bestel frisdrank zonder ijsblokjes in het buitenland.
 • Vermijdt in het buitenland softijs, roomijs of producten die zichtbaar lang in de zon gelegen hebben.

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte, die vooral gevaarlijk kan zijn voor jonge baby’s die nog niet zijn gevaccineerd (eerste vaccinatie is na 6 weken). Een goede manier om pasgeboren baby’s tegen kinkhoest te beschermen is door het vaccineren van zwangere vrouwen.

Meer informatie over het kinkhoest vaccin in de zwangerschap kun je nalezen op de website van het RIVM

Deze inenting is op eigen kosten en kun je het beste tussen 28-32 weken zwangerschap doen. Neem contact op met je eigen huisarts, hij/zij zal deze inenting voor jou regelen.

 

Niet getrouwd? Géén geregistreerd partnerschap?

Dan moet je partner jullie kindje erkennen, het liefst voor 24 weken zwangerschap. De erkenning dient tijdens de zwangerschap geregeld te worden zodat je partner de wettelijke vader is van jullie kindje. Heb je geen erkenning geregeld en jullie kindje wordt geboren, dan krijgt het de achternaam van de moeder. Wil je dit veranderen, dat kan, maar dat kost dan veel geld.

Na de geboorte dien je nog het ouderlijk gezag aan te vragen.