Na 9 maanden is het zover, de beschuit met muisjes mogen uit de kast.. Een erg leuke maar ook spannende periode breekt er aan. Hier sta je gelukkig niet alleen voor in Nederland, elke kraamgezin krijgt hulp de eerste week.

Er komt vaak veel op je af de eerste week: borstvoeding/flesvoeding geven, slapeloze nachten, emoties, zelf uitrusten van de bevalling, badje doen, aangifte doen, geboortekaartjes bestellen etc. De kraamverzorgster is dan in huis om je de eerste 8 à 10 dagen te begeleiden. Samen met haar houden wij de gezondheid van moeder en kind, maar ook het welzijn van de andere gezinsleden in de gaten. De kraamverzorgster houdt ons goed op de hoogte van alle ontwikkelingen en zal ons bellen indien nodig.

De kraamverzorgster is er dus elke dag, wij zullen om de dag op visite komen gedurende de eerste 8 à 10 dagen. Indien er meer bezoekjes nodig zijn, dan is dit voor ons geen enkel probleem. Op deze manier zorgen we samen met de kraamverzorgster voor een veilig kraambed!

Doet er zich ’s nachts of overdag acuut een probleem voor dan kun je ons altijd bellen.

Indien je in het ziekenhuis onder leiding van de gynaecoloog bevallen bent, zullen wij, zodra je naar huis mag, contact met je opnemen en het verdere kraambed begeleiden.

Je bent verplicht om binnen 3 dagen na de geboorte van jullie kindje aangifte te doen in de gemeente waar het kindje geboren is. Het weekend telt als één dag.

Bij de meeste gemeentes dient van tevoren een afspraak gemaakt te worden. Dit kan vaak online en anders telefonisch.

Voor de Gemeente Maastricht volg onderstaande link. Het is ook mogelijk om de aangifte online te doen :

Afspraak maken / online aangifte doen

 

Als je gaat aangeven, denk aan de volgende documenten :

  • geldig paspoort of ID-kaart moeder
  • geldig paspoort of ID-kaart van de persoon die aangifte doet
  • akte van erkenning indien niet getrouwd
  • trouwboekje (eventueel)
  • geboorteverklaring van verloskundige of ziekenhuis

Voordat jullie kindje geboren wordt, maak je de keuze of je borst- of flesvoeding wil gaan geven. Een keuze die veel bepalend is voor de eerste periode na de bevalling, maar zeker ook voor de daaropvolgende weken, maanden en zelfs jaren.

Borstvoeding is de beste start voor elke baby. De samenstelling en temperatuur van moedermelk is namelijk precies afgestemd op de behoeften van de baby. Deze melk bevat antistoffen en voedingstoffen uit het lichaam van de moeder, die niet aan kunstvoeding toegevoegd kunnen worden. Hierdoor hebben baby’s die borstvoeding hebben gekregen een kleinere kans op bijvoorbeeld allergieën en obesitas. Ook heeft borstvoeding een positief effect op de binding tussen moeder en kind. Meer informatie op de site van voedingscentrum

Als ouders ervoor kiezen om hun kindje borstvoeding te gaan geven, bieden wij hierin (samen met de kraamverzorgster) begeleiding die is aangepast op ieders unieke situatie. Op deze manier streven we naar een goedlopende borstvoeding.

Het kan zijn dat het voor ouders een bewuste keuze is om te starten met kunstvoeding. In dit geval is het belangrijk dat er voor de bevalling een pak kunstvoeding en een flesje in huis worden gehaald. Als je als ouder vragen hebt over de verschillende soorten voeding en flessen, kunnen wij hier tijdens spreekuur informatie over geven. In de kraamweek stemmen wij samen met de ouders en de kraamverzorgster de hoeveelheid voeding die een kindje per dag nodig heeft af. Hierin wordt vooral gekeken naar het gedrag en de behoeften van de baby.

Je hoeft voor de hielprik of gehoorscreening niks te regelen. Dit gaat na de geboorte van jullie kindje allemaal automatisch. Groenekruis Domicura zal na een aantal dagen telefonisch contact met jullie opnemen.

Hielprik

Op dag 5, 6 of 7 wordt de Hielprik uitgevoerd.  

Bij de hielprikscreening wordt het bloed van de baby onderzocht op een aantal (17) zeldzame, maar ernstige stofwisselingsziekten die wel behandelbaar zijn. Als deze ziektes tijdig worden opgespoord voorkomt of beperkt dit het ontstaan van zeer ernstige schade aan de ontwikkeling van je baby. De meeste ziektes zijn niet te genezen maar wel te behandelen met bijvoorbeeld medicijnen of een dieet.

Jullie krijgen alleen bericht als er een afwijkende uitslag is. Indien jullie na 4 weken géén bericht hebben ontvangen, is de uitslag van de hielprik goed.

Gehoortest

De gehoorscreening wordt tegelijk verricht met de hielprik. De test is pijnloos en duurt meestal maar een paar minuten. De baby krijgt een klein, zacht dopje in het oor wat is verbonden met een apparaat. Dit apparaat meet het gehoor van de baby. Beide oren worden apart getest. Na de uitvoering van de test krijg je meteen de uitslag.

Het  komt wel eens voor dat je kindje niet meteen slaagt voor de gehoortest. Het kan zijn dat het signaal van het apparaatje niet goed kan doordringen, door bijvoorbeeld vruchtwater of vuil in het oortje. De test zal dan na een week herhaald worden.

   

Door op deze link te klikken krijg je meer informatie over het tongriem klieven in onze praktijk

Meer informatie over het huren van een Ardo Borstkolf bij Vita onder het kopje extra service

Onze zorg sluiten we niet af bij het laatste kraambezoek. Omstreeks de 6de week na de bevalling kom je nog een keer bij ons langs tijdens het spreekuur.

We willen graag weten hoe het met jullie gaat en hoe jullie terugkijken op de zwangerschap, bevalling en de tijd erna. Eventuele lichamelijke en/of geestelijke klachten worden besproken. Indien gewenst meten we nogmaals de bloeddruk en prikken het ijzergehalte.

Na dit consult sluiten we de 9 bijzondere maanden samen met jullie af!