Elke controle zullen we een echo maken!

Tijdens je eerste controle krijg je de eerste echo. Dit is rond 6-8 weken zwangerschap. Deze echo wordt gedaan om te beoordelen of de zwangerschap zich goed in de baarmoeder bevindt, het 1 of meerdere kindjes zijn en om te zien of het hartje klopt.

De termijnecho tussen 10+4 weken en 12+6 weken zwangerschap. Deze echo is bedoeld om de juiste uitgerekende datum vast te stellen. We doen dat door de lengte van hoofd tot stuit van het kindje te meten. Aan de hand van de grootte berekenen we de juiste uitgerekende datum.

Geslachtsecho. Tijdens deze extra echo zullen we weten of het een jongetje of meisje wordt.

SEO staat voor Structureel Echoscopisch Onderzoek. De 20-weken echo (SEO) is een medische echo die zal plaatsvinden in het MUMC rond 19-21 weken zwangerschap. Deze echo wordt door je verzekering vergoedt en is voor iedereen bedoeld.

Met deze 45 minuten durende echo wordt onderzoek gedaan naar lichamelijke afwijkingen bij jullie ongeboren kindje. Bij deze echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen, de groei wordt beoordeeld, vruchtwater wordt gemeten en er wordt gekeken waar de placenta ligt. De uitslag van deze echo wordt meteen mondeling gegeven door de gespecialiseerde echoscopist die de echo maakt. Bij een afwijkende bevinding kom je in aanmerking voor vervolgonderzoek.

Uitgebreide informatie over de 20 weken echo kun je lezen in de folder van het RIVM als bijlage toegevoegd.

 

   

Elke zwangere krijgt tussen 30 – 32 weken zwangerschap standaard een groeiecho. Als er indicaties zijn voor meerdere groeiecho’s dan zullen we dit met jullie bespreken. Deze extra groeiecho’s zullen dan met 28 en 34 weken zwangerschap zijn. Te kleine kinderen of te grote kinderen dienen extra aandacht te krijgen tijdens de laatste weken van de zwangerschap. Aan de hand van de metingen van het kindje kunnen we samen bekijken of er extra controles nodig zijn.

Rond 36 weken zwangerschap zullen we tijdens de controles bij ons in de praktijk kijken of jullie kindje ook echt met het hoofdje beneden ligt. Indien we dan een stuitligging constateren zal de zorg overgedragen worden aan de gynaecoloog. Deze zal dan het verdere traject met jullie bespreken.