Gedurende de zwangerschap leven we samen naar de bevalling toe. Tussen 30-36 weken bespreken we de bevalling tijdens het spreekuur. Hier hebben we ruim de tijd voor, 40 minuten.

Heb je vragen, zit je met iets of vind je het allemaal erg spannend? Geef het aan, door met elkaar te praten kunnen we ervoor zorgen dat je zelfverzekerd en zonder angst die bevalling start!

Waar je ook wilt bevallen, thuis of in het ziekenhuis, op onze zorg kun je rekenen. Het is jullie keuze!

Als je geen medische indicatie hebt gedurende de zwangerschap mag je kiezen waar je wilt bevallen : thuis of poliklinisch in het MUMC / Zuyderland.

De bevalling begint altijd thuis. Als je ons belt dat de bevalling gestart is zullen we altijd een controle thuis komen doen om polshoogte te nemen. Samen zullen we dan beslissen wat we gaan doen. Met jullie wensen, die kenbaar gemaakt zijn tijdens het ‘bevallingsgesprek’ rond 30-36 weken, wordt dan rekening gehouden.

Thuis bevallen

 • Zorg dat je twee metalen kruiken in huis hebt, of de elektrische Zensy kruik.
 • Zorg voor twee emmers met vuilniszakken. Een voor het wasgoed en een voor het afval.
 • De meeste zwangeren krijgen van de zorgverzekering een kraampakket rond de 30e – 34e zwangerschapsweek. Indien je dit niet krijgt van je zorgverzekering vraag dan aan ons wat je nodig hebt.
 • De kamer moet goed verwarmd zijn zodat de baby niet te veel afkoelt na de bevalling.
 • Zorg dat er altijd een tas klaar staat met spullen voor moeder en baby. Deze is belangrijk voor als we tijdens de thuisbevalling onverwacht naar het ziekenhuis moeten.

Poliklinisch bevallen

Je kunt er ook voor kiezen om onder begeleiding van ons in het ziekenhuis te bevallen.
 Dit noemen wij dan een poliklinische bevalling. Dit kan in het MUMC of in het Zuyderland te Heerlen.

Zorg dat je koffer met spullen voor moeder en baby klaar staat rond 37 weken zwangerschap.

Als de poliklinische bevalling goed verloopt zul je 2-3 uur na de bevalling weer in de auto op weg naar huis zijn. Thuis wacht dan een kraamverzorgster op jullie.

Tijdens de eerste weeën is het meestal niet noodzakelijk om een bepaalde houding aan te nemen. Probeer dan zo veel mogelijk je normale gang te gaan. Doe nog wat klusjes in huis, wandel een stukje of ga nog even wat slapen. Als de weeën erger worden zul je op een bepaald ogenblik een houding moeten zoeken die ervoor zorgt dat jij het beste kunt ontspannen! Soms is dit even zoeken en zul je meerdere houdingen moeten proberen om de beste manier te vinden. Dit is voor iedere vrouw verschillend. Wij zullen je hierbij helpen en ondersteunen.

We staan overal voor open, wel moeten de omstandigheden het toelaten en moet het medisch verantwoord zijn.

Tijdens het ‘ bevallingspraatje’ in de 34e – 36e zwangerschapsweek bespreken we de bevalling. Vragen over de houdingen kun je dan uiteraard ook bespreken.

Ontsluiting

 • Liggend in een warm bad met eventueel dimmend licht en kaarsjes (vanaf 4 cm ontsluiting)
 • Staand onder de douche / zittend op een krukje
 • zittend op je knieen, voorovergebogen met het bovenlichaam op de bank of het bed. Tijdens de wee wiebel je van links naar rechts met je billen
 • Zijligging in bed. Leg een kussen tussen je knieën, dit ligt comfortabeler
 • Zittend op de wc. Op deze plek kun je ongegeneerd jezelf zijn en zal ontspannen vaak makkelijker gaan
 • Lopen tijdens de wee, na de wee zittend op de bank/stoel wachten tot de volgende wee

Uitdrijving (persen)

Baarkruk : Wij hebben een eigen baarkruk. De zwaartekracht werkt op deze manier goed mee, vooral bij eerste kindjes wordt hier vaak voor gekozen. Meestal zit de partner achter de vrouw waardoor ze na de wee achterover kan leunen om te ontspannen. Je kunt op deze manier bevallen, je kunt er ook voor kiezen om het laatste stukje persen in bed te doen.

Bad : Warm water heft een ontspannende werking. Wanneer je in bad wilt bevallen is het raadzaam om een ‘bevalbad’ te huren of te kopen. Overleg altijd eerst met ons, want indien je eigen bad en badkamer ruim genoeg is, mag je ook bevallen in je eigen bad. Het is ook mogelijk om in bad te bevallen in het ziekenhuis.

Bed: Voor de meeste mensen is dit de meest logische manier. De meerderheid van de bevallingen wordt dan ook liggend in bed gedaan.

Op handen en knieën : De zwaartekracht werkt mee en het bekken maakt met deze houding de meeste plaats voor het hoofdje.

Jij bepaald!

Je lichaam maakt tijdens de bevalling Endorfine aan, dit is een natuurlijke pijnstilling. Tijdens de meeste bevallingen zou deze natuurlijke pijnstilling voldoende moeten zijn. Er komt altijd een moment waarop je denkt : ‘ik kan echt niet meer’ (periode du Désespoir genoemd), maar dan ben je meestal beland aan het laatste stuk van de bevalling, de uitdrijving (persen).

Indien pijnstilling voor jou toch nodig mocht zijn, is dit uiteraard geen probleem. Wij zullen de zorg dan wel moeten overdragen aan de gynaecoloog

'pijnbestrijding' thuis

Probeer zo veel mogelijk te ontspannen. Zoek naar de houding die voor jou het prettigst is. Onder het kopje ‘bevalhoudingen’ vind je een aantal houdingen die fijn kunnen zijn.

 • Massage
 • GeboorteTENS, te huur in onze praktijk (meer informatie onder het kopje ‘extra service’)

pijnbestrijding in het ziekenhuis

De keuze voor welke vorm van pijnstilling wordt gekozen gebeurd altijd in overleg. We wijken op onze site niet te veel uit naar de voor- en nadelen van de pijnbestrijding. Dit komt aan bod indien het nodig zou zijn tijdens de bevalling.

 • Pethedine: De pethedine wordt met een injectie in je been of bil toegediend. De stof zorgt ervoor dat je slaperig wordt en dat de weeën nog even wegebben zodat je nog even kunt rusten. Je zult de weeën wel blijven voelen, maar de pieken van de wee zijn niet meer zo hevig.
 • Ruggenprik (epidurale anesthesie): Een prik in je rug die door de anesthesist gezet wordt. Via een slangetje in de rug loopt er continue pijnstilling door, waardoor je de weeën niet of nauwelijks meer voelt.

Tussen 30-36 weken zwangerschap bespreken we de bevalling.
Het is fijn als jullie zelf voor deze controle al hebben nagedacht over jullie wensen tijdens de bevalling. De KNOV heeft hier een geboorteplan voor opgesteld. In dit geboorteplan beschrijf je onder andere waar je wilt bevallen, wie er bij de bevalling aanwezig is en wie de navelstreng doorknipt na de geboorte van het kindje.

We adviseren om dit geboorteplan ingevuld mee te nemen tijdens het gesprek rondom de bevalling. Klik op deze link om het geboorteplan te openen en in te vullen.

Klik voor meer informatie hierover op de volgende link : Extra service

TIPS

 • denk aan je fototoestel, inclusief volle batterij / volle accu
 • zorg ervoor dat je altijd een muntstuk van één euro op zak hebt. Dit is nodig voor de rolstoel in het ziekenhuis
 • denk aan je zwangerschapskaart
 • beval je in het MUMC, denk dan aan de eten + drinken voor de aanstaande papa. Hier wordt namelijk niet op gerekend tijdens de bevalling