Sinds 2016 plaatsen wij ook spiralen in onze praktijk. Een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie. Elke vrouw in de vruchtbare periode kan bij ons terecht voor het plaatsen van een spiraal. Ook als je nog nooit een kind gebaard hebt. Ben je pas bevallen, dan adviseren we altijd om 12 weken te wachten met de plaatsing van een spiraal.

Voordeel bij Vita : inclusief echo na plaatsing

dag en tijdstip in onderling overleg

Spiralen

De hormoonspiraal is een betrouwbare anticonceptiemethode waarbij je voor meerdere jaren niet meer aan je anticonceptie hoeft te denken. De werkzame stof is levonorgestrel (0,02 mg per dag / 52 mg per 5 jaar). De hormoonspiraal biedt 5 jaar bescherming tegen zwangerschap. De werking is gebaseerd op de volgende effecten :

  • Het slijm dat zich in het baarmoederhalskanaal bevindt wordt ‘taaier’, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen.
  • Door de afgifte van het hormoon levonorgestrel in de baarmoeder kunnen zaadcellen hier niet normaal bewegen en functioneren. Dit verkleint de kans op een bevruchting.
  • Het baarmoederslijmvlies wordt niet of nauwelijks opgebouwd. Hierdoor kan, als er toch een bevruchting plaatsvindt, een bevrucht eitje zich niet innestelen.
  • Door de aanwezigheid van een vreemd voorwerp in de baarmoeder (de spiraal) kan een eitje dat eventueel is bevrucht zich niet innestelen.
  • Bij sommige vrouwen wordt de eisprong (ovulatie) onderdrukt. Als er geen eitje vrijkomt, kan er geen bevruchting plaatsvinden.

De Kyleena is een nieuw T-vormig spiraaltje. Deze heeft een veel lagere concentratie levonorgestrel. Door deze lage concentratie (19,5 mg in de Kyleena t.o.v. 52,0 mg in de Mirena) wordt voorkomen dat je baarmoederwand dikker wordt. De Kyleena werkt door verdikking van het baarmoederhalsslijm terwijl het baarmoederslijmvlies niet meer wordt opgebouwd. Dit samen voorkomt dat een eicel en een zaadzel met elkaar in contact komen. Hierdoor wordt een bevruchting voorkomen.
Kyleena heeft dus in tegenstelling tot andere soorten anticonceptie ‘slechts’ invloed op één aspect van je baarmoeder, maar is net zo veilig. Hierdoor kan een kyleena spiraal mogelijk interessant zijn voor mensen die gevoelig reageren op de hormonen in andere anticonceptie-middelen. Ook is dit spiraaltje uitermate geschikt voor jonge meisjes en vrouwen die (nog) nooit zijn bevallen.

De koperspiraal is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie zonder hormonen. Het T-Safe koperspiraaltje dient als anticonceptiemiddel gedurende 10 jaar.
Na plaatsing ben je direct beschermd tegen een zwangerschap. Uiteraard kun je het spiraaltje ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in. Na verwijdering ben je direct weer vruchtbaar.
Hedendaags onderzoek schrijft de anticonceptieve werking van een koperspiraal toe aan het effect van het koper op de activiteit van de zaadcellen in de baarmoeder. De koperionen verlammen de zaadcellen, waardoor deze niet in staat zijn om de eicel te bevruchten. Er vindt dus geen maandelijkse bevruchting plaats.
Een koperspiraal kan ook gebruikt worden als morning after methode als het spiraaltje geplaatst wordt binnen vijf dagen na onveilig vrijen. Door het plaatsen van het koperspiraal kan er geen innesteling van een eventueel bevruchte eicel plaatsvinden. De kans dat een zwangerschap wordt voorkomen bij een koperspiraaltje als morning-after behandeling is 99,9%.

Tarieven

Heb je veel vragen of twijfel je over welke vorm van anticonceptie bij jou past?
Er bestaat de mogelijkheid om samen met ons te kijken naar de mogelijkheden en wensen.

Kosten : €35 (wordt niet vergoedt door je verzekering en dien je contant te betalen)

Het is afhankelijk van je verzekering of het spiraaltje en/of het plaatsen van het spiraaltje vergoedt wordt. Aanvullende verzekeringen vergoeden het spiraal en het plaatsen ervan. We kunnen rechtstreeks declareren bij je zorgverzekering, je krijgt geen factuur.

Vrouwen onder de 18 jaar krijgen alles vergoedt vanuit het basispakket!

Indien je het zelf moet betalen kost het plaatsen van het spiraal : €62

Je kunt op elk gewenst tijdstip besluiten om het spiraal te laten verwijderen in onze praktijk. Je hoeft dus niet 5 jaar / 10 jaar te wachten met het verwijderen. Je bent na het verwijderen meteen weer vruchtbaar.

Kosten van verwijderen indien het niet vergoedt wordt : €35

Indien aanvullend verzekerd, deze kosten worden vergoedt. Deze kosten declareren wij rechtstreeks bij de verzekering. Je krijgt geen factuur.

Indien je de spiraal laat plaatsen bij ons, dan is deze echo inbegrepen in de prijs. Heeft jouw huisarts het spiraal geplaatst en zou je het toch fijn vinden om een echo te krijgen om de plaats van de spiraal te bekijken, dan kun je ook bij ons terecht.

Na 6 weken bellen / mailen we altijd hoe de spiraal tot nu toe bevalt. Mocht je het fijn vinden om nogmaals een echo te krijgen dan kan dit. Je betaald dan wel gewoon het tarief hiervoor.

Kosten : €35 (deze kosten worden niet vergoedt door de verzekering en dien je contant te betalen)

Indien aanvullend verzekerd of onder de 18 jaar, dan worden deze kosten vergoedt.

  • Mirena spiraal : ongeveer €145
  • Kyleena spiraal : ongeveer €145
  • Koperspiraal : €70